Na het ontbijt naar Matamata gereden en wat spullen ingekocht voor de lunch. Om 10:45 melden we ons bij de tourist service en om 11:00 uur worden we opgehaald door de Hobbiton bus die ons naar het Hobbiton bezoekerscentrum brengt vanwaaruit we met een oude antieke bus naar de set worden gereden.
Onder begeleiding van een gids, die naar ons mening sprekend op een hobbit lijkt, worden we langs de hobbitholen geleid. Een groot gedeelte van het terrein is niet eens gebruikt in de film maar was er gewoon 'voor het geval dat ze het nodig hadden'.

Prachtig om het weggetje te zien waar Gandalf komt aangereden en Frodo op zijn wagen springt (in werkelijkheid zat Frodo 3 meter achter Gandalf om ze op gelijke hoogte te krijgen); hoe ze verschillende groottes hebben voor hobbitwoningen zodat voor de één bijv. Gandalf gefilmd kan worden (die veel groter is) en voor een ander een van de hobbits (deuromtrek zo'n 1,60 meter). Het huisje van Sam waar zijn dochter op het eind van de film komt aanrennen (dit was ook echt de dochter van de acteur). Allemaal leuke weetjes gehoord.


Werkelijk te mooi om waar te zijn om daar rond te lopen. Alle requisiten zijn over nagedacht, mini-hooibergjes, mini bijenkorven, appel- en perenbomen die compleet gestript werden om met pruimenblad en pluimen volgehangen te worden omdat het in het boek zo beschreven stond maar een pruimenboom te groot is in perspectief. De nepboom boven Bilbo's huis, maar toch zoooooo echt! Ontzettend genoten allebei! Vooral omdat we de films nog het weekend voor ons vertrek bekeken hadden. En dat gaan we ook weer doen als we thuis zijn natuurlijk... alleen de Shire stukjes dan.


De tour eindigde in de 'Green Dragon' waar we een biertje of cider kregen aangeboden. Prachtige kroeg met ronde ramen natuurlijk en kleine Nieuw-Zeelanders achter de bar..... toch hobbits :-)
In de film werd echt bier gebruikt door alle acteurs maar om te voorkomen dat ze dronken werden als een take 30 keer over gedaan moest worden liet Peter Jackson speciaal bier maken met 1 procent alcohol met de mooie naam "SobeRing Thought".

 

's Middags nog een Heritage Trail wandeling gemaakt rond het centrum van Matamata. Erg mooi, het leek wel een botanische tuin met grote bomen met naambordjes erop etc. Een varenparkje doorgelopen en mooie grote, oude huizen bekeken. Prachtig. Nog boodschappen gedaan en heerlijk met een fles bubbelwijn in het gras gelegen om na te genieten.