Vanmorgen om 07:00 uur opgehaald door Rene en Susan en om half acht op Schiphol afgezet. Lekker ontbijtje genuttigd in Grand Cafe Amsterdam en daarna onze allereerste bodyscan!

Netjes op tijd vertrokken met Singapore Airlines. Beenruimte voor Remi geregeld. Alleen zat baby James en zijn moeder naast Marjan, die nog nooit zo weinig geslapen heeft op een vlucht. Wel een lief ventje.

Nu op Singapore Airport  voor een paar uurtjes tussenstop.

2e vlucht was een stuk korter. Veilig aangekomen in Hanoi. Een uurtje gereden naar het hotel midden in het centrum. Het eerste dat opvalt zijn de brommers. Het stikt ervan en alle toeters doen het. Oversteken is verstand op nul. Arm omhoog en doorlopen als je eenmaal gestart bent. Niet aarzelen anders ben je er geweest. Maar er staan geen files in de stad, alles rijdt.

Kennis gemaakt met de groep. Gezamenlijke wandeling gemaakt en gegeten. Daarna terug naar het hotel en eindelijk slapen in een bed dat niet beweegt (of toch nog?).

 

Na het ontbijt gewandeld naar de start van de cyclotour waar iedereen apart in een fietskoetsje een uurtje werd rondgefietst door de oude wijk. Wederom niet nadenken bij het verkeer. Het komt vanzelf goed.

Daarna gewandeld naar het Ho Chi Minh mausoleum en museum. Remi en ik koffie gedronken met uitzicht op de 1 zuilige pagode terwijl het grootste deel van de groep naar een gebalsemd mannetje zijn gaan kijken.

Vervolgens doorgewandeld naar de Tempel van de Literatuur. Een mooi complex dat in 1070 gebouwd is. Het was een opleidingsinstituut voor mandarijnen (nee niet tot sinaasappel). Prachtige bonsai's gezien, mooie tempels en een schildpad stenen galerij.

Met z'n allen geluncht. Daarna met Gerard en Gery (uit Hoorn) naar het meer gewandeld, onderweg 3 bruidsparen gezien en de rode brug bezocht met tempeltje in het meer. Hier een kleine ceremonie meegemaakt.

's Avonds waterpoppentheater bezocht en daarna met z'n vieren gegeten en weer op tijd naar bed.

 

Om 9 uur vertrokken naar Halong Baai. Onderweg gestopt voor koffie bij pottenbakkersfabriekje. De vrouwen konden met grote snelheid potten beschilderen.

Bij de baai met een kleinere boot naar de grote slaapboot gebracht. Heerlijke lunch met verse garnalen, krab, groenten, rijst en een hele gestoomde vis per tafel van vier personen. Flesje witte wijn uit Dalat erbij. Jammie. Ondertussen voeren we naar de overnachtingsplek tussen de karst rotsen door. Na de lunch op ligbedden op het dek. Gestopt bij een gigantische grot (holle karstrots) en daarna naar de 2de slaapboot gevaren waar we tegenaan gingen liggen. Remi en ik hadden onze kamer in boot 2 dus moesten we over de relingen klimmen. 'S avonds gebakken gamba's, soep, hele vis in lichte sojasaus, kipschotel, andee groente en rijst. Toch maar weer een flesje wijn erbij genomen ondanks dat reling klimmen (ging goed!). Nog een borrel toe om naar de sterren en de overige talloze boten te kijken. Heerlijk geslapen!

Remi om 07.15 uur met het kleine bootje naar een rotspagode (ik niet mee, te steile klim). Goed ontbijt (helaas geen vis ha ha) en terug naar de kust gevaren tussen drijvende vissersdorpjes door tussen de rotsen. Prachtig en niet voor niets 1 van de nieuwe 7 wereldwonderen! Vier uur terug met de bus met een lunchstop bij een gehandicapten centrum. De meesten waren 2e of 3e generatie slachtoffers van Agent Orange (ontbladeringsmiddel) en missen delen van armen of benen, zijn blind of doof(stom). Zij werken in de keuken, maken prachtige borduurwerken of lakwerk. Terug in het hotel in Hanoi eerst de website bijgewerkt op de hotellobby pc en kleine probleempjes opgelost. Vervolgens naar het meer gelopen en een restaurant gezocht. Vroeg het mandje in gegaan.