Op 11 juni gaat het gebeuren. Na talloze thrillers versleten te hebben, urenlange afleveringen van wallander en niet te vergeten de Millennium films gezien te hebben, reizen we af naar het mooie Zweden om alle daarin genoemde plaatsen eens zelf te gaan bekijken. Het weekendje Stockholm vorig jaar winter was ons ook goed bevallen, nu eens in de zomer kijken daar. De boot van Kiel naar Göteborg is geboekt. De rest doen we op de bonnefooi. Veel leesplezier..

We gaan gedurende de reis proberen om per dag een verslag en foto's te publiceren. Dit is echter wel afhankelijk van of we een internet verbinding beschikbaar hebben.

Om 08:19 uur vertrokken. Tot net over de duitse grens een voorspoedige reis. Daarna een half uur stil gestaan in een file die net zo snel weer verdween als dat 'ie begon. Vervolgens de gebruikelijke wegopbrekingen tussen Bremen en Hamburg. Om de 6 km wisselen tussen de 70 en de 130 km/uur. Geen probleem dit keer omdat we er 5 uur extra tijd voor uit getrokken hadden. Wel een probleem bij Hamburg waar door onderhoud bij de Elbe tunnels alles stil stond. Exact om 5 uur in de allerlaatste rij aangesloten zodat we zonder lang te hoeven wachten bijna als eerste op de boot stonden.

Een biertje op de bovenste dek (heerlijk in de zon) hadden we wel verdiend.

Om half negen naar het buffet. Wat een zaligheden allemaal. En zelfs de wijn en bier mochten gratis zelf getapt worden (zuinige Hollanders!)

Om 07:15 uur gewekt door de kapitein (via de intercom hoor). Uitgebreid ontbeten (buffet). De auto van de boot gereden nadat we eerst uitgebreid uitgezocht hadden hoe we in vredesnaam de auto beneden zouden krijgen.

De hollandse buurman wist echter uit te leggen dat het hele dek schuin naar beneden zou gaan. Mar mocht rijden haha. Meteen de hellingproef! Fijn dat de auto goed op de handrem en in de versnelling staat als ze het dek naar beneden draaien.
Vervolgens met een wegenkaart van 2 vierkante meter uitgevouwen in de auto Göteborg in gereden.

Nog even het idee gehad om in Göteborg op de pretpark camping Liseberg een hutje te boeken maar de onvriendelijke receptioniste en de belachelijke hoge prijs voor een hutje zonder toilet en douche deden ons doorrijden de stad uit. Lekker de natuur in. Heel veel reetjes gezien (kleine hertjes dus hè), net als gisteren al in Friesland. Na wat omzwervingen rond Uddevalla zijn we terecht gekomen op een camping bij Utby. Lekker rondgewandeld in het naastgelegen natuurgebied.

Na een sms-je van René de felicitaties gestuurd naar Saskia, Tim en Eefje met de geboorte van hun zoontje en broer Luca.

Vertrokken uit Utby richting de westkant van het Vänern meer. Via Mellerud, waar we even rondgewandeld hebben langs het meer, naar het Haverud (de a is met een rondje erop maar die zit niet op het toetsenbord!) akvedukt. Toevallig ging er net een boot door de 4 sluizen.

Mooi gezicht hoe zo'n boot door een kanaal over water onder een spoorbrug en daarboven nog een viaduct vaart.

Prachtige fototentoonstelling en glas bekeken. Heerlijk geluncht op het terras en daarna doorgereden naar de hunebedden bij Hällristningar. Althans volgens de kaart want het waren rotstekeningen. Mooie wandeling, maar wel erg veel muggen om van je af te slaan.


Boodschappen gedaan onderweg en een camping gezocht in Dals Langed. Nog even lekker gewandeld naar het water en in de bossen.

Wakker geworden met regen. Dus rustig aan ontbeten en pas om 10 uur op pad gegaan. Gelukkig was het toen ook al weer droog en kwam het zonnetje ook snel tevoorschijn. Eerst naar Bengtsfors waar een soort openluchtmuseum is met oude gebouwen. Ernaast een Stromuseum waar ook een mevrouw zat te vlechten met stro.

Ontzettend veel werd dit gebruikt vroeger in Zweden. O.a. hoedjes maar ook bijvoorbeeld de oude gewoonte om een strooien bok op tafel te zetten met Kerstmis, dat zou de dood buiten de deur houden. Vervolgens zijn we over kleine weggetjes langs de westkant van het Lelängen meer gereden waarbij we o.a. weer sluisjes uitvoerig bekeken hebben in het Dalsland kanaal.

Weinig restaurantjes hier dus doorgereden naar een grotere plaats waar we tevens gelijk boodschappen konden doen bij de Ica (Pa: ik heb vissoep voor je mee). Terug langs de oostkant en doorgereden naar het Elandpark waar we elanden mochten voeren met stukjes appel (foto). Er hadden er helaas maar 2 van de 5 echt honger maar die konden we wel aaien. GEWELDIGE beesten! Ook nog een bezoek gebracht aan de Jättegrytor: oftewel door smeltwater, stenen en gruis uitgeholde reuzenpotten met water erin.

Een hele klimpartij weer maar zeer de moeite waard. Alleen waarom hebben ze toch nooit wc's vlakbij stromend water????
Als laatste nog het schiereilandje Baldersnäs bezocht en flink gewandeld. Prachtig mooi hotel en ganzen gezien, kleine meeuwen die sterk verdedigd werden door papa en mama Meeuw, de hut aan het water gebruikt door een Zweedse koning. Kortom weer een zalige dag gehad.